Чланци 

BESPLANI DRONOVI ZA SEDAM OSMOLJETKI IZ PRIJEPOLJA, PRIBOJA I NOVE VAROŠI

U okviru akcije “Donacija bespilotnih letelica osnovnim školama u Srbiji”, koju su pokrenuli Rotari klubovi iz naše zemlje, a koja se sprovodi na osnovu Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Rotari klubova u Srbiji, sedam osnovnih škola iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši dobilo je dronove. Bespilotne letelice namenjene su učenju programskih jezika „skreč“ i „pajton“ u okviru nastave informatike u petom i šestom razredu.

Dronovi uručeni direktorima sedam škola iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, foto: A.Rovčanin

Na dodeli dronova za sedam osnovnih škola iz tri opštine, rečeno je da je osnovni cilj projekta razvoj kompentencija iz oblasti programiranja. Inovativno nastavno sredstvo, biće od izuzetnog značaja za učenike, smatraju nastavnici informatike.

– Dronovi će pomoći u razvoju znanja kod dece koja imaju afiniteta prema informatici, naročito će dobiti na značaju učenje programskih jezika pajton i skreč – kaže Demir Srna nastavnik informatike u Osnovnoj školi “Sveti Sava” iz Prijepolja.

Ovo je nastavak projekta „Za lepšu školu“, koje je potpisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa Rotari klubovima i na taj način je obezbeđeno 670 dronova, kazala je guvernerka Zorica Jestrović.

– Sve ono što đaci uče u okviru predmeta informatike, osnove skreča i pajtona, mogu da primene na ovim bespilotnim letelicama, odnosno dronovima. Mi smo se potrudili da što više škola u Srbiji dobije dronove – kaže Zorica.

Tri osmoljetke iz Prijepolja, “Vladimir Perić Valter”, “Sveti Sava” i “Milosav Stiković” dobile su po jedan dron. Bespilotne letelice uručene su i direktorima dve pribojske osnovne škole “Desanka Maksimović” i “Vuk Karadžić”, dok su u Novoj Varoši dronove dobile škola ”Živko Ljujić” i “Gojko Drulović”.

Најновији чланци

Leave a Comment