Чланци 

Дан школе и Школска слава

У Школи је сечењем колача, уз присуство многобројних званица, обележена Школска слава и Дан школе. Мирис тамјана, славско жито и колач,  свечани амбијент и мила лица ученика допринела су  да овај празник постане незабораван. Домаћица  славе је била наставница музичке културе Искрица Радоњић, а колач за следећу годину предат је учитељици Љиљани Гојаковић.
После сечења колача уследила је приредба за Дан школе. У припреми приредбе учествовали су ученици старијих и млађих разреда, наставници и учитељи.У свом говору добродошлице директор школе је уручио  захвалнице за развој и унапређивање квалитета рада школе: Станку Јоксимовићу, Елмедину Хурићу и Миладину-Мићу Пушици. 

Ученицима су додељене награде за учествовање на  традиционалном светосавском литерарном и ликовном конкурсу .

Тематика овогодишње приредбе била је КАФАНА 19. ВЕКА која је под окриљем Светосавља била стечиште књижевника и уметника. Ученици су својим говорењем текстова и сценографијом три најпознатије кафане тог времена-ШУМАТОВАЦ, ПОД ЛИПОМ И  ГРМЕЧ приказали колико су амбијенти кафане уствари били места у којима су одржавани позоришни комади, књижевне вечере и културне дебате.

Наши ученици су својом љубављу, преданошћу и духовитошћу приказали занимљиве детаље из живота Лазе Костића, Јована Јовановића, Алексе Шантића, Јована Дучића и Бранка Радичевића. Са мало година и животног искуства уз помоћ својих наставника ученици су програм представе изнели као прави професионални глумци.Да још буде интересантније у програму су учествовала и деца која су својим темпераментом и врцавошћу била неукротива за учешће у представи, међутим како је време проба одмицало све је указивало на то  да се и те како исплати добар приступ наставника детету, породична атмосфера у раду, која је напорне пробе претворила у забаву.

Ученици млађих разреда су као анђелчићи уживали у играма из старих времена на сцени, говорећи стихове Змаја, Јове, Лазе и Дучића.

Кроз читав програм водио нас је дух Светосавља и још једном показао да се лепа књижевност, говор и писана реч и те како цене и вреде у временима где култура губи интегритет, али ћемо ми бити истрајни у борби да је сачувамо.

До нове приредбе и Савиндана остајте нам здрави, срећни и мудри. Уколико нисте били, дођите следеће године!

Јелена Остојић и Сандра Малешић

Најновији чланци

Leave a Comment